Δραστηριότητες & Εκδηλώσεις

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Δραστηριότητες

Το ορεινό έδαφος και ο βαρύς χειμώνας στο Μέτσοβο και στη γύρω περιοχή προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για χειμερινά σπορ. Στην περιοχή του Μετσόβου λειτουργούν τρία χιονοδρομικά κέντρα. Στο ύψωμα Καρακόλι, ακριβώς έξω από το Μέτσοβο, λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο με δύο πίστες 1000 και 1200 μ. σε υψόμετρο 1350 και 1520 μ. αντίστοιχα, με ανατολικό προσανατολισμό. Εξυπηρετείται από διπλό τελεφερίκ 800 μ.  Συνήθως λειτουργεί Ιανουάριο – Φεβρουάριο και προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού και οχημάτων snowmobile. Υπάρχει και σχολή σκι ενώ μπορείτε να απολαύσετε και το φαγητό σας.

Σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει το νέο χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου στη θέση Ζυγός του Ανήλιου. Οι πίστες του βρίσκονται σε υψόμετρο από 1690 έως 1870 μ. Το οροπέδιο Πολιτσών, το Μαυροβούνι και το Περιστέρι προσφέρονται για ορειβατικό σκι. Οι πολλοί χωματόδρομοι είναι ιδανικοί για ποδήλατο βουνού. Μια βόλτα με ποδήλατο γύρω από τη λίμνη του Αώου θα σας ενθουσιάσει. Η λίμνη προσφέρεται και για kayak.  Στον Προφήτη Ηλία υπάρχει η δυνατότητα για ιππασία στο οροπέδιο Πολιτσών.

Σηματοδοτημένα ορειβατικά μονοπάτια οδηγούν από τον Προφήτη Ηλία στη Φλέγγα Μαυροβουνίου (υψ. 2159 μ.) μετά από πορεία 5 ωρών και 30΄ (σηματοδότηση Ρ1). Από το Μέτσοβο μονοπάτι σήμανσης Ρ2 οδηγεί στην Τσούμα Μπάρμπα, σε 3 ώρες και 45΄ και στο οροπέδιο Πολιτσών σε 5 ώρες (σηματοδότηση Ρ3). Από το φράγμα Αώου μονοπάτι με σηματοδότηση Ρ4 σας οδηγεί στην Τσούκα Ρόσα, μετά από 6 ώρες. Από τη Σαλατούρα συνεχίζετε στη Βάλια Κάλντα και καταλήγετε στη Φλέγγα μετά από 7 ώρες μέσω μονοπατιού σήμανσης Ρ6 ενώ και από τη Μηλιά μονοπάτι με σηματοδότηση  Ρ7  σας οδηγεί  στη  Φλέγγα μετά από 5 ώρες.

Το όρος Περιστέρι (υψ. 2249 μ.) προσεγγίζεται από το Ανθοχώρι σε 4 ώρες ενώ από το χωριό Γότιστα φτάνετε στην κορυφή Γκουράσα (υψ, 2185 μ.) σε 4 ώρες. Στην περιοχή περνά και το Διεθνές μονοπάτι Ε6 από το Συρράκο έως την κορυφή του Περιστερίου Τσουκαρέλα (υψ. 2249 μ.) και στη συνέχεια στο Ανθοχώρι και στο Μέτσοβο μετά από 13 ώρες και από το Μέτσοβο στη Βοβούσα, μέσα από το Αρκουδόρεμα της Βάλια Κάλντα, σε 11 ώρες περίπου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Εκδηλώσεις

Αν βρεθείτε στο Μέτσοβο το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το «Αντάμωμα των Βλάχων», εκδηλώσεις που οργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και περιλαμβάνει ομιλίες και διαλέξεις καθώς και βλάχικο γλέντι.

Στις 20 Ιουλίου, το «Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία» που γίνεται κοντά στο ναό του προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 1400 μ. γιορτάζεται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Μετσόβου με τραγούδια και χορούς. Επίσης, στις 24 – 26 Ιουλίου πραγματοποιείται στο δημοτικό διαμέρισμα Ανηλίου τα «Ανηλιώτικα», εκδηλώσεις με αφορμή τον πανηγυρίζοντα  ναό της Αγίας Παρασκευής. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πολύωρα βραδινά γλέντια με δημοτικά ή λαϊκά συγκροτήματα καθώς και παρουσίαση παραδοσιακού χορευτικού προγράμματος από τον χορευτικό σύλλογο του χωριού. Στις 25 Ιουλίου διοργανώνεται επιπλέον «Βραδιά Κτηνοτρόφων» που περιλαμβάνει παρουσίαση και βράβευση των καλύτερων ζώων του χωριού. Στις 26 Ιουλίου γίνονται προς τιμή της Αγίας Παρασκευής εκδηλώσεις όπου μετά την λιτάνευση της εικόνας ανήμερα στις 26 Ιουλίου, οι γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές Μετσοβίτικες στολές σέρνουν τον χορό στον αυλόγυρο της εκκλησίας τραγουδώντας τραγούδια στη βλάχικη διάλεκτο.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου πραγματοποιείται ο λεγόμενος «Πίχτειος Περίπατος» ο οποίος περιλαμβάνει διανυκτέρευση στη Θέση Λάκος στο όρος Μαυροβούνι σε υψόμετρο 2000 μ. με χορούς, τραγούδια και μεγάλες φωτιές . Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιείται περίπατος τριών ωρών μέχρι τη θέση «Αυτιά Φλέγγα» για την απόλαυση του εκπληκτικού ηλιοβασιλέματος με φόντο τον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα.

Στις 6 Αυγούστου δημοτικό διαμέρισμα Βοτονοσίου γίνεται το Πανηγύρι του Σωτήρος το οποίο περιλαμβάνει λιτάνευση της εικόνας και γλέντι με δημοτικά συγκροτήματα στο προαύλιο της εκκλησίας ενώ στις 15 Αυγούστου γίνονται στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου χοροί με δημοτικά τραγούδια  με ελεύθερη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών.

Στις 25 Μαρτίου στο δημοτικό διαμέρισμα Βοτονοσίου μετά τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο ακολουθεί στο προαύλιο του ναού δημόσιο παραδοσιακό γλέντι με προσφορά κρασιού και βακαλάου.